Illustrasjon av rullestol foran jordkloden. Generert av Dall-E.

Tilgjengelighetserklæring – Hvorfor og hva er det?

Skrevet av Lars Djupegot
1. juni 2023
Skrevet av Lars Djupegot
1. juni 2023
Kategori: Aktuelt

Visste du at det finnes en ekstra ingrediens som kan gjøre nettsidene dine bedre? Det er rett og slett å ha en aktiv innstilling til tilgjengelighet og universell utforming. En tilgjengelighetserklæring viser nettopp dette. I denne artikkelen kan du lese litt mer om hvorfor og hva du kan gjøre med nettsidene dine for å oppnå god tilgjengelighet.

Hvorfor?

Når du legger vekt på tilgjengelighet og universell utforming, viser du at du bryr deg om alle brukeres behov. Du gir en mulighet for personer med funksjonsnedsettelser å få tilgang til informasjonen og tjenestene de trenger. Dette er ikke bare en moralsk forpliktelse, det er også en strategi for oppnå god praksis. Ved å oppfylle lovpålagte krav og retningslinjer for tilgjengelighet, viser du at du tar din rolle som offentlig aktør på alvor og at du ønsker å skape en inkluderende og rettferdig digital opplevelse.

Hvordan øker vi tilgjengeligheten?

Det er flere virkemidler som kan benyttes for å øke tilgjengeligheten, her kommer noen av de viktigste.

Skjermleserkompatibilitet

Det er viktig å sørge for at nettsidene deres fungerer sømløst med skjermlesere, slik at personer med synshemninger kan få tilgang til nettinnholdet uten problemer.

Alternativ tekst for bilder

Å legge til gode og beskrivende alternativ tekster for alle bilder, slik at personer med synshemninger kan forstå bildenes innhold.

Tastaturnavigasjon

Å inkludere tastaturnavigasjon for dine nettsider gjør du det mulig for personer med motoriske utfordringer å enkelt navigere uten å være avhengig av mus/pekeskjerm.

Tekststørrelsesjustering

Å ha funksjonalitet som lar brukerne justere tekststørrelsen etter deres preferanser er viktig, slik at de kan lese innholdet mer komfortabelt.

Fokus på kontraster og farger

Når man lager et grunndesign for nettstedet, er det viktig at kontrastene mellom farger ikke er for lave. Vi kan også legge til funksjonalitet som gjør at brukeren selv kan justere på kontrastnivåer på tekst og farger.

Hvordan lager jeg tilgjengelighetserklæring?

Det finnes nå en tjeneste for offentlige aktører som bistår deg med å lage en tilgjengelighetserklæring. Den finner du hos UUtilsynet på https://uustatus.no/nb. Du kan også ta en kikk på vår egen her.

Har du spørsmål eller ønsker hjelp?

Dersom du ønsker hjelp til å få på plass nødvendig funksjonalitet eller en gyldig tilgjengelighetserklæring, ta gjerne kontakt med oss direkte på lars@visoss.no, eller ta kontakt på tlf. 980 28788.

Lars Djupegot

Lars Djupegot

Daglig leder

Erfarent digitalt hode med en bakgrunn innen media, markedsføring og teknologi. Har vært heldig nok til å jobbe med masse flinke folk og arbeidsgivere. Ønsker nå å bidra til at andre skal få en bedre og enklere digital hverdag.

LinkedIn

Hopp rett ned til innholdet